Ziektes.
Schildwesp

Voormalig stagiaire Eva Drukker van Bureau Stadsnatuur heeft in de daktuin van het Erasmus MC een insect gevonden dat nog nooit in Nederland was waargenomen: een schildwesp.

Schildwesp

Schildwesp

Eva, bijna afgestudeerd als bioloog, liep afgelopen zomer stage bij adviesbureau Bureau Stadsnatuur en kreeg opdracht onderzoek te doen naar de ecologie op groene daken. “In jullie daktuin is in korte tijd een heel mooi dynamisch ecosysteem ontstaan”, vertelt ze enthousiast. “Er was bijvoorbeeld een grote populatie Anjerbladrollers aanwezig, een klein nachtvlindertje. Dat toont aan dat het groendak goed wordt gebruikt door insecten.”

Plus een voor Nederland unieke vondst dus. “Het gaat om een vrouwtje schildwesp, Latijnse naam Idiasta dichrocera. Het heeft best even geduurd voordat we ontdekten wat het precies was. Uiteindelijk heeft expert Kees van Achterberg van Naturalis in Leiden het beestje op naam gebracht. Hij stuurde me een mailtje: ‘Je hebt een voor Nederland nieuwe soort ontdekt.’ Toen moest ik wel even heel hard gillen, hahaha.”

Een Nederlandse naam is er nog niet voor het nieuw gevonden insect. Het beestje is nauwelijks groter dan een fruitvlieg, en verschilt dus ook als dag en nacht van de ‘limonadewesp’ die we allemaal kennen. “Misschien is de Erasmus schildwesp wel een leuke naam. Of de dakschildwesp.”

Het beestje werd gevangen met een insectenval: een bakje water met een beetje zeepsop. Insecten komen erop af en vallen erin. De nieuw ontdekte schildwesp werd uiteindelijk onder een vergrootglas herkend –gedetermineerd noemen biologen dat- aan de hand van een aantal kenmerken, zoals zijn antennes, die uit segmenten bestaat. “Bij deze schildwespzijn zeven van die segmenten ivoorkleurig.”

Uit het onderzoek blijkt dat veel verschillende insecten de sprong naar een groen dak kunnen maken: icarusblauwtje (vlinder), muurwespen, de zeer zeldzame kleine muurspinnendoder (ook een wespensoort), het zuidelijk spitskopje (sprinkhaan) en… een naaktslak. In de daktuin? “Het kan echt dat hij acht verdiepingen omhoog is gekropen. Maar het kan ook zijn dat er slakkeneitjes aan vogelpoten vastzaten en dat die zijn meegelift.”

Eva: “De daktuin heeft nu al een goed functionerend ecosysteem dat zich door de diversiteit aan insecten goed in stand zal houden. Een goed functionerend ecosysteem draagt bij aan een goed functionerend dak, dat daardoor heel lang meegaat.”

Eva is inmiddels stagiaire af, maar onder leiding van ecoloog Rens de Boer van Bureau Stadsnatuur gaat aankomend voorjaar een nieuwe stagiair de daktuin opnieuw ‘bemonsteren’. Er worden tientallen groene daken in Nederland onderzocht op de diversiteit aan insecten.

De Boer vindt het een leuk toeval dat het unieke diertje zich zo dicht bij het bureau bevond waar hij dagelijks werkt. Bureau Stadsnatuur zetelt in het Natuurhistorisch Museum, de buurman van het Erasmus MC. “Het vloog bij wijze van spreken altijd recht onder onze neus”, constateert hij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *